Veiligheid geven aan het paard

Wanneer we met paarden zijn is het belangrijk om te weten wat je doet. Als je zelf nog geen plan hebt gemaakt begrijpt het paard je minder snel.
Als je in je hoofd heel goed weet wat je gaat doen dan volgt het paard makkelijk. Hier maken we tijdens het samen zijn veel gebruik van.

Er zijn nog wat regels die handig zijn om te weten en die je kunnen helpen.
Hier zijn dan vier hulpen die je zelf kunt inzetten bij het paard waarmee je de samenwerking al makkelijker maakt.

 Draag en cap. (de reden heb je in het blog artikel kunnen lezen van januari 2016)

1. Beweeg rustig. Dit geeft het paard de gelegenheid om jouw te kunnen volgen.
2. Adem bewust. Als we iets spannend vinden gaan we vaak sneller ademen. Deze ademhaling zorgt      voor een verhoogde hartslag. Het paard merkt de verhoogde hartslag snel op en zal hier op reageren.
3. Ontspan jezelf bewust. Wanneer er iets spannends gebeurt adem je sneller zoals boven gemeld is, en in je spieren komt er spanning ook dit merkt het paard direct op. Denk maar eens aan een schrik reactie dan verkramp je even. Je bent minder soepel als daarvoor. Door een rustige ademhaling toe te passen zal je lichaam snel weer soepel, zacht en ontspannen zijn.
4. Neem de tijd. Gaan we naar het paard toe in haast dan gebeuren er vaak dingen die we anders willen. Het  duurt allemaal langer dan je zou willen of het paard loopt juist weg i.p.v dat hij naar ons toekomt om te werken. Maak dan ruimte  in je hoofd om de tijd te nemen. Wanneer we bewust even een kleine pauze nemen van 1 of 2 minuten voor we naar het paard gaan, zal de tijdsdruk afnemen. Je zult merken dat het werken dan in eens veel beter en  sneller gaat.

Deze vier punten zijn een mooi begin in een veilige samenwerking met je paard. Het zal je al meer informatie geven over hoe jouw paard reageert op zijn omgeving. Je staat er nu werkelijk voor open. Er zullen ook meer kleine eigenschappen opvallen. Het paard kan door deze verandering anders op je reageren.
Kijk wat het je biedt.

www.natuurlijkkindenpaard.nl