Veilig omgaan met het paard.

Monique Snoeijen en Annemarie van der Toorn hebben een heel leerzaam boek geschreven “paarden fluisteren”. Dit boek geeft informatie over de taal van het paard.

Wat is de reden om een cap te dragen tijdens het werken met het paard als je niet in het zadel zit?

Wij als mens zijn het tegenovergestelde van het paard. Wij zijn nu een van de vijanden. We eten ze op.
Onze natuur is roofdier zijn. Door onze natuurlijke eigenschappen begrijpen we het paard verkeerd en is er dus miscommunicatie. Deze miscommunicatie geeft veel paarden een agressief (karakter) toch blijkt dit vaak alleen gedrag te zijn. Er wordt slecht naar de aanwijzingen van het paard gekeken, simpel doordat mensen echt geen idee hebben wat het paard bedoeld. Wanneer je goede begeleiding hebt met je paard, leer je jouw paard kennen.

Paarden zijn prooidieren en reageren nu eenmaal anders dan wij denken. Hierin zullen we ons zelf als eerste goed moeten beschermen. Paarden spreken in paardentaal met gebaren. Door met gebaren een goed gesprek te voeren kun je gaan samenwerken. Hier zijn afspraken voor nodig en kennis over het paard. Het is dan van groot belang dat je rustig beweegt, goed ademt, en soepel bent. Dit zijn allemaal aandachtspunten die paarden als referentie punten gebruiken in een kudde.

Prooidieren hebben een radar voor angst, wanneer ze angst waarnemen komt er paniek. In de natuur vluchten ze dan direct. Kan dat niet gaan ze vechten, bevriezen of flauwvallen. Allemaal hulpen van het natuurlijke systeem van het paard om te overleven. Wanneer je een paard hebt die door een situatie in paniek raakt, is het moeilijk om het paard te bereiken als dit nog nooit eerder aan het paard is geleerd.
Dan is het veiliger om tijdens elk samenzijn met het paard een cap te dragen.
Sommige oefeningen die we doen kunnen als je het voor het eerst doet, best spannend zijn voor jou en het paard. Soms kan een paard plotseling schrikken en tegen jou aan komen.

Dat is dan ook de reden om lessen vanaf de grond te starten. Het leren samenwerken met het paard en zijn natuurlijke gedrag. Het gedrag van het paard geeft veel uitdagingen. Wanneer je hier mee om kunt gaan geef je het paard vertrouwen, veiligheid en rust. Dan kun je heel veel mooie momenten beleven samen met het paard. Daar is echt oefening in nodig. Dan wordt geweld bij paarden absoluut onnodig. Waar kennis stopt begint geweld. Duidelijkheid en afstemming is waar het paard behoefte aan heeft. Kijken naar wat het paard aangeeft en vandaar uit reageren. Wanneer de mensen paarden begrijpen krijg je een super mooi beeld. Hierin zijn Klaus Ferdinant HempflingNoora Ehnqvist en Astrid van der Ploeg prachtige voorbeelden.

Wanneer het er makkelijk uit ziet tijdens werken met paarden is er al heel veel bereikt.

Wens iedereen veel werk plezier toe.