BEGELEIDEN VAN HET PAARD ACHTERWAARTS

Oefening Achterwaarts en stil staan op de vraag.

BEGELEIDEN VAN HET PAARD ACHTERWAARTS

Als het paard netjes stopt dan zetten we het paard een stukje achter uit.  Blijf voor het paard staan. Je hebt twee manieren om een paard achter uit te zetten. 1.  *Op de taal van het lichaam. 2. *  Met technische hulpmiddelen.

Met de taal van het lichaam leren we het paard te reageren op aanwijzingen die we geven met het lichaam. Door groot te worden en naar het paard toe te stappen met één pas zeggen we tegen het paard ik ben hier.

Hierdoor maken we gebruik van onze lichaamstaal, het versterken is nodig om duidelijkheid aan het paard te geven.

Met technische hulpmiddelen leer je nu dat we het paard naar achter gaan zetten op druk met behulp van halster en touw. Dit noemen we in het vak “om voor de druk te wijken”. Dit heeft het paard echt te leren,  vanuit de natuur is het paard juist eerder geneigd om tegen de druk in te gaan als het spannend wordt.

Let op! We mogen de druk niet te hard geven. Anders komt het paard er tegen in. Rustig aanbieden van de hulp is belangrijk. In de natuur bij de kudde als het paard respect heeft voor de leider gaat hij aan de kant. Hiermee leren we dus ook het paard weer dat wij de leider zijn.

  1. Eerst op het gebruik van je lichaam: maak je zelf groot door je zelf op te richten vanuit je stuitje, recht je rug en breng de schouderbladen iets naar elkaar toe brengen. Je staat met je neus naar het paard. Loop één pas naar het paard toe. Heeft het paard respect voor je? Dan maakt het een stap achter uit. Reageert het paard niet? Zorg dat je het touw in beide handen hebt in een lus voor je buik en maak met het touw een beweging van beneden naar boven tussen jouw en het paard. Je maakt nu duidelijk een grotere beweging in de ruimte er tussen het paard zal nu achterwaarts gaan. Bij nog geen reactie spring je even omhoog om je zelf nog groter te maken. En je hebt gelijk weer de aandacht, want het kan ook zo zijn dat het paard het zo spannend vindt en in een soort van vlucht aanval is gekomen.

De faint of het flauwvallen wordt deze vlucht houding genoemd, hierbij sluit het paard zich compleet af. Het lijkt net of het paard staande slaapt. Probeer dan weer contact te krijgen. Dit doe je dan door op te springen en dan nogmaals vragen door één stap naar het paard te zetten zodat het nu wel achter uit gaat.

2. Als de oefening goed gaat op lichaamstaal dan kunnen we het proberen op techniek. Met jonge paarden moet je oppassen, wanneer er te veel druk geven wordt in het begin, kan het paard in de tegengestelde reflex terecht komen. De reflex is weer een uit vlucht van het paard. Mocht dit wel gebeuren geef dan gelijk het touw ruimte naar het paard toe zodat de druk verdwijnt. De reactie van het paard zal in de meeste gevallen zo zijn dat het paard weer tot rust komt.

Zorg dat er paarden in de leer omgeving van het paard aanwezig zijn.

Opdracht; de oefening niet te lang achter elkaar, maak er een gewoonte van om het tussen de trainingsonderdelen te oefenen en kijk hoe het paard reageert.