HOOFD OMLAAG

Oefening hoofd omlaag brengen

HOOFD OMLAAG BRENGEN

Na een spannende situatie, gebeurtenis of de tegengesteld reflex is het nodig om het paard te helpen; dit kan je doen door het hoofd omlaag brengen. Wanneer het hoofd laag is kan het paard opnieuw ontspannen. Dit mag het paard leren. Net zo dat wij mogen leren na een spannende ervaring even adem te halen. Paarden grazen veel en dat ontspant. Deze oefening er voor om het paard te helpen om te kunnen ontspannen. Wanneer we het paard de hulp bieden in gevaarlijke situaties zal dit eerst geleerd mogen worden. Als het paard het snapt kan het ingezet worden. De volgende stappen helpen:

  1. je gaat schuin voor het paard staan en je hand is iets onder de klip van het touw. Met je andere hand heb je de rest van het touw vast.
  2. de hand met klip breng je nu naar beneden richting grond.
  3. het paard ervaart druk achter zijn oren en wil die kwijt, wanneer de druk precies voldoende is zal het paard hierdoor met zijn hoofd omlaag gaan.
  4. laat het touw weer ontspannen en beloon het paard.

We oefenen deze situatie eerst in een ontspannen situatie. het is de training die je later bij een echte spannende gebeurtenis kan helpen. De manier van handelen hierboven beschreven is de technische handeling. Met de taal van het lichaam vragen we het hoofd omlaag brengen met de hand onder de kin van het paard, en de hand naar beneden begeleiden met de intentie is een onderdeel van een workshop of instructieles.

Opdracht; Gebruik in de oefening ruimte tussen jou en het hoofd van het paard. schuin voor het paard staan. De oefening geeft de rust in het hoofd van het paard terug, blijf kijken hoe het paard reageert.