We gaan het paard dapper maken met de oefeningen van schrik en obstakeltraining. Het is fijn voor het paard als je begint met iets wat het paard al kent. Iets makkelijks om even in te komen. een voorwerp dat vaak in zijn omgeving aanwezig is. Bijvoorbeeld een afvalbak. Wij gebruiken een skippybal in dit voorbeeld.

Wat heb je nodig:

  • werkplek loswerkbak 15×15 
  • halster van touw (werk)
  • leadrope of 4mtr touw
  • skippybal
  • handschoenen voor het beschermen van de handen + cap

Stap 1 Leg de skippybal in het midden van je oefenplek. De oefenplek is de veilige ruimte waarin geoefend kan worden dat kan een paddock 15×15 zijn, rijbak, loswerk bak.
Stap 2 Haal het paard op en loop schuin voor het paard. Naar de oefenplek. Begin met lopen richting de skippybal. Zorg ervoor dat je zelf tussen de skippybal en het paard loopt. doe deze oefening beide kanten op Links en rechtsom.
Stap 3 Laat het paard rustig wennen aan de omgeving met de bal. Loop een paar rondjes op de manier hierboven beschreven.
Stap 4 Wanneer het paard nieuwsgierig is kun je tussen de bal en het paard uitgaan. (zo bouw je de oefening in spanning op.) Laat dan het paard aan de kant van de bal lopen. let op de ruimte tussen jou en het paard die kan nog steeds schrikken. Dus schuin voor het paard lopen. Doe deze oefening beide kanten op.
Stap 5 Wissel weer van kant en kijk naar de reactie van het paard elke kant heeft zijn eigen gevoeligheid. dit kan dus verschillen. wanneer het paard rustig met aandacht jouw blijft volgen en geen ontwijkende beweging meer laat zien is de oefening geslaagd en kun je afsluiten.