Dansen met paarden.

Dansen met paarden geeft een geweldig gevoel. Het is samenwerken met ritme. Zelf heb ik het voor het eerst mogen ervaren tijdens een trainingsweek van Noora in Schoorl zomer 2014. Wat een geweldige verbinding krijg je dan met het paard. Het mooie is dat je sneller kunt lopen naast het paard want je zit in de energie van het paard. Het lijkt wel als of je vleugels krijgt.
 

Verbinden, hoe maak je die?

 
Er zijn 3 stappen:
 
1 verbinding maken.
2 verbinding checken.
3 verbinding behouden en genieten.
 
1 verbinding maken:
Waar maak je verbinding? Verbinding met het paard begint door aanwezigheid. Als je bij zijn schoft staat, kun je de hand zacht op de schoft leggen. Wanneer je met het paard gaat stappen, voel dan bewust het paard onder je hand, zo loop je samen en maak je het contact. Ga lopen in een ritme, het paard volgt jouw ritme. Wanneer je loopt met je paard noemen we dit grondwerk. Neem waar hoe je loopt, welk ritme jullie samen hebben. Ga van ritme wisselen en kijk of het paard het nieuwe ritme volgt. Dit helpt bij het dansen.
 
2 verbinding checken:
Ga het ritme opvoeren in stap, (iets sneller lopen/ stappen) het paard zal volgen als de verbinding er is. Nu voel je in het versnellen dat je samen speelt in ritme en tempo. Het dansen begint nu vorm te krijgen. Verbonden door de hand op de schoft.
 
3 verbinding behouden:
Versnel/ of vertraag als het paard je ritme volgt kun je nu de overgang maken naar de draf. Zorg ervoor dat je rustig blijft ademen. Laat je mee nemen met de energie van de samenwerking. (wel mee blijven lopen niet gaan leunen op het paard.) Je zult ervaren dat het moeiteloos gaat als de verbinding optimaal is. Het rennen/ draven kost bijna geen energie.
 

Samen dansen

Het naast elkaar lopen geeft een sterk gevoel in de verbinding. Het paard volgt je tempo en hierin kun je nu spelen. Wanneer je samen danst met het paard wordt het lopen vele malen lichter. De ervaring die dat geeft is euforisch. Paarden maken in het wild gebruik van elkaars snelheid bij vlucht pogingen. Net als vogels die in scholen bij elkaar vliegen. Om dit mee te maken als mens is een bijna onbeschrijflijk gevoel. Er komt een kracht vanaf dat magisch is.
 
Heel veel plezier in het samen dansen met je paard.
 
 
Veilig omgaan met het paard is belangrijk tijdens het dansen zorg dat je goed op eigen benen loopt.
 
Wil je meer veiligheid tips lees dan onderstaande link van veilig met paarden. http://veilig-met-paarden.jouwweb.nl/