Contact met paarden

Paarden zijn de wezens die me nooit meer zullen los laten. De belevingen die ik als holistisch trainer mag beleven en door geven zijn mijn grootste levens lessen. De paarden zijn nog in contact met het universum. Zelf hoef ik maar in contact te komen met paarden en er gebeurt iets met me. Dit is wat ik graag wil delen.

Boodschappen van Chaira

Boodschappen zijn de aller mooiste kado’s. 8 jaar geleden kwam ik een paard tegen ze heet Chiara. Het was een witte schimmel met bruine vlekjes. Haar ras lusitano. De schimmel was een merrie en lichamelijk zeer uit balans. Haar jaren als fokmerrie hadden zijn tol geëist. Haar lichaam was hoog op de benen en mager. Ze zag er tevreden uit ondanks haar afgedankte lichaam. Het was een trots paard. Dat maakte mij trots, 18 jaar toen ze met me mee kwam uit Groningen.

Bericht uit de natuur

Wat ik mocht leren van dit moment dat ze dankbaar was dat ze leefde. Ze stond met haar dekken op voor een bak met hooi. Wanneer de dieren en de natuur opgeven gaan ze dood. In deze merrie zat nog veel levens lust. 8 jaar heb ik met haar mogen werken. Door haar onbalans ben ik zelf opzoek gegaan naar meerdere manieren in het trainen van paarden. Zodat de training  haar lichaam beter en sterker maakte. Dit heeft de opleiding van Dressuur Natuurlijk van Astrid van der Ploeg ons gebracht. Samen met alle trainers die de opleiding ondersteunen: Angele van Tilburg, Annemarie van der Toorn, Daan Staller, Helen van Dijk, Maaike van Schie, Emiel Voest, Annika Ten Napel brachten ontwikkeling voor ons allebei. Ik mocht haar helpen het lichaam sterker maken en Chaira hielp mij een betere trainer te worden zodat ik kinderen kon gaan helpen in het omgaan met paarden.

Dankbaarheid

19 mei 2016 is ze overleden in een mooi en sterk lichaam. Haar benen konden haar niet meer dragen en ze is vredig ingeslapen. Dankbaar voor al haar lessen ben ik nu nog gemotiveerder om haar boodschap de wereld in te helpen. Contact met paarden zorgt voor een gezonder, sterker en verrijkt leven.
Onze missie is 10.000 minder ongelukken per jaar met paarden dan helpen we nog meer mensen in contact komen met paarden.

Huisvesting

Om met het paard in contact te komen is een goede huisvesting nodig. Soms zijn er obstakels om ons heen in een gebied waar de paarden staan. Zorg dat je alle vrijheid hebt om te kunnen bewegen. Paarden zijn grote dieren en hebben ruimte nodig om te keren en draaien. Een box is een plek waar je het paard goed kan verzorgen zoals borstelen wanneer het regent. Paarden zijn dieren die veel bewegingsvrijheid verdienen en nodig hebben. Elk paard zou per dag 15 kilometer moeten kunnen lopen. Dit is beter voor de benen. Wanneer een paard te veel stil staat zoals Chaira heeft gedaan in haar leven dan kunnen de pezen en banden van het paard been veel klachten gaan geven. Wanneer je een paard aanschaft. ga eens kijken bij een paarden eigenaar met een paddock paradijs. Het is veel prettiger voor het paard om veel te bewegen en het is heerlijk om te zien hoe paarden zich vermaken met meer vrijheid en bewegingsruimte.