Hoe kun je veilig omgaan met het paard?

Paarden snappen, mensen leren paarden begrijpen;
Oog hebben voor veiligheid als je gaat leren omgaan met paarden is belangrijk, “Paarden zijn natuurlijk grote dieren. Om met het paard te oefenen heb je overwicht nodig: overwicht is dat je weet wat je gaat doen met het paard en hoe. Een paard hoeft immers dingen alleen maar te snappen wat we gaan doen, wij zullen moeten weten wat de reden is van wat je gaat doen. Begrijpen wat je gaat doen met het paard maakt het samenwerken met het paard veel makkelijker. Om overwicht te oefenen is het los werken in de loswerkbak nodig.  Dit leren kun je het beste onder begeleiding van een instructeur doen. Je leert dan snel hoe het paard reageert op jouw omgangsvormen. Ben je daar nog niet zo mee bekend kijk dan alleen eens naar je paard. Het paard reageert altijd, wanneer je hem in een rijbak of loswerkbak zet kun je al meer ontdekken over hoe je paard reageert en is. Wanneer je het paard beter begrijpt zal dit het samenwerken vergemakkelijken. Je hebt nu gezien hoe het paard reageert. Dit zal hij ook zo doen als jij met hem gaat werken.

Paardenknoop maken

Het paard vast zetten om het even te borstelen en verzorgen is heel belangrijk. Er zijn twee redenen voor:
1. Paard veilig vast zetten op een rustige plek.
2. Je bent dan direct een goede kudde leider.
Het maken van een knoop is nodig om het paard vast te kunnen maken op een plek die veilig is voor het paard. De knoop maken we in het halster touw. Wanneer je het paard aan het halster vast kan zetten met een goede knoop kun jij een betere kudde leider zijn voor het paard. Paarden zijn zeer sociale dieren, en blijven het liefste bij elkaar staan. Het is dan handig als je het paard vast kunt zetten zodat het paard niet naar de andere paarden terug kan lopen. De omgang met paard wordt dan vele malen makkelijker. Om op deze slimme manier te gaan werken zal het paard jouw makkelijker volgen.
 
Schrikken als het paard vast staat
“Weet dat paarden prooidieren zijn.”  “Dat betekent dat ze kunnen schrikken en wegrennen, vooral als ze iets horen of tegenkomen wat onbekend voor ze is of iets wat onverwachts opduikt. Om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat iedereen die met paarden werkt, leert hoe je de paarden knoop maakt.” Doordat paarden prooidieren zijn reageren ze net even anders dan wij verwachten. De knoop zorgt dat wanneer het paard vast staat niet weg kan, maar als het schrikt kun je het paard in één beweging los maken. Dit helpt paniek voorkomen. hoe je de paarden knoop maakt:

Samen werken

Het samen werken met paarden begint dus met weten wat je gaat doen. Wanneer je meer informatie wilt over veilig werken met paarden, kun je ons contacten via facebook of mail www.natuurlijkkindenpaard.nl